Fatma Karapinar Sint Lucas Andreas Ziekenhuis , genomineerde voor de 2009 Patientveiligheidsprijs

De jury, onder voorzitterschap van Atie Schipaanboord, directeur beleid en innovatie van de Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie (NPCF) heeft o.a. Fatma Karapinar genomineerd voor de Nationale Patiëntveiligheid Award 2009.

Het VMS Veiligheidsprogramma organiseert deze jaarlijkse uitreiking van de award voor toonaangevende initiatieven op het gebied van patiëntveiligheid. Tijdens het congres op 24 november kiest het publiek of het Oogziekenhuis Rotterdam, het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis Amsterdam of het Medisch Spectrum Twente Enschede de winnaar wordt van de Patiëntveiligheid Award.

De jaarlijkse Nationale Patiëntveiligheid Award wordt uitgereikt aan het beste bewezen initiatief op het gebied van patiëntveiligheid in de Nederlandse Ziekenhuizen. Uit de vele inzendingen moest de jury, bestaande uit Atie Schipaanboord, Diana Monissen, Frank Bosch en Marieke Schuurmans, drie genomineerden kiezen. Juryvoorzitter Atie Schipaanboord:”het was heel lastig voor de jury om een keuze te maken. Alle inzendingen waren ieder op een eigen manier heel bijzonder. Wat ons opviel was de gedrevenheid van de inzenders. Uiteindelijk hebben we vooral gekeken naar wat de meetbare resultaten zijn voor de patiëntveiligheid en of het voorbeeld door andere ziekenhuizen eenvoudig is over te nemen”.

Genomineerden

Het Oogziekenhuis Rotterdam heeft een strategische aanpak ontwikkeld waarin veiligheidsitems uit de luchtvaart systematisch worden ingezet in de zorgprocessen in het ziekenhuis. Het ziekenhuis besteedt veel aandacht aan angst bij patiënten. Medisch Spectrum Twente Enschede heeft een preventie- en behandelprotocol ontwikkeld voor kwetsbare patiënten waarbij de screening van alle zorgproblemen digitaal wordt geregistreerd. Het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis toonde een initiatief op het gebied van medicijnbewaking bij alle overdrachtsmomenten. Een farmaceutisch consulent controleert bij opname en ontslag of er verschillen zijn tussen de thuismedicatie en de ziekenhuismedicatie. Ook bij wisseling van afdeling vindt er controle plaats.

Week van de patiëntveiligheid

De winnaar van de Award wordt mede onder toeziend oog van Minister Klink tijdens het congres Expeditie Patiëntveiligheid op 24 november 2009 in de Doelen in Rotterdam bekend gemaakt. De genomineerden van de Award worden voor 50% beoordeeld door de jury en voor 50% door de deelnemers van het congres.