Faxen om fouten te voorkomen, ehealth, apothekers zijn er klaar voor!

Computer systemen van artsen, apothekers en verpleegkundige sluiten niet goed op elkaar aan, met fouten als gevolg. Een artikel in de NRC geeft praktijkvoorbeelden van wat er kan gebeuren bij een onvolledige medicatieoverdracht. 

Het Mathijn Brummelhuis (43) is de dorpsapotheker van Eibergen, in het hart van de Achterhoek. In zijn praktijk, de BENU-apotheek, komen duizenden patiënten die hij medicijnen levert. Dat luistert zeer nauw – één pil te veel of te weinig kan voor sommige patiënten het verschil maken tussen kiplekker of doodziek. 

Maar bepalen wat ze nodig hebben wordt steeds lastiger. Bijna iedere dag maakt Brummelhuis mee dat er communicatieproblemen zijn met medisch specialisten, huisartsen, thuiszorg en collega-apothekers. Met medici waar zijn patiënten óók komen. Hij vertelt over een suikerpatiënt, bij wie de hoeveelheid insuline werd verlaagd door een huisarts. Maar de thuiszorg was daarvan niet op de hoogte. Risico: de patiënt krijgt een ‘hypo’ – een soort aanval, veroorzaakt door een tekort aan glucose in het bloed.

Eén pil te veel of te weinig kan voor sommige patiënten het verschil maken tussen kiplekker of doodziek. Zulke communicatiefouten komen regelmatig voor, blijkt deze maandag uit onderzoek onder 140 apothekerspraktijken van Nictiz (nationaal instituut voor ict in de zorg), in samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisapothekers (NVZA).

Apothekers stellen dat computersystemen vaak niet aansluiten op die van huisartsen, medisch specialisten en verpleeghuizen, waardoor onduidelijkheid kan ontstaan over medicatie van patiënten. 99 procent van de ondervraagde apothekers gebruikt nog de ouderwetse fax, om fouten te voorkomen.

Lees hier het hele artikel en intervieuw met Marthijn Brummelhuis in de NRC

Of hier de resultaten van Nictiz, eheatlh, apothekers is er klaar voor.  

Online inzage in het medicatieoverzicht door patiënten en het online uitwisselen van medicatiegegevens tussen zorgverleners en met de patiënt is van groot belang. Het kan mogelijk vermijdbare ziekenhuisopnames voorkomen. In Nederland zijn het aantal 'vermijdbare medicatie gerelateerde ziekenhuisopnames' volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg ongeveer 16.000 per jaar.

Er blijft nog veel te verbeteren in de medicatieoverdracht.