Gekleurde doseerzakjes voor medicijnen

Het beste zorg idee van Nederland. De ONVZ zorgverzekeraar biedt elk jaar een platform aan goede, doeltreffende ideeen voor een betere zorg. 
Een van de top vijf ideeen is de baxter zakjes aanleveren in verschillende kleuren. Claudia Muntenaar, verpleegkundige kwam met het idee.

De huidige baxter zakjes is een lange strip met zakjes waarin de medicijnen zitten die gedurende een week moeten worden gebruikt. In theorie een goed systeem, maar in de praktijk lopen veel ouderen toch tegen problemen aan. De zakjes hebben voor alle dagen dagen dezelfde kleur en bevatten veel tekst. "Senioren vergissen zich regelmatig in het tijdstip, of nemen per ongeluk te veel of te weinig pillen", aldus Claudia. Met alle gevolgen van dien. 

Daarnaast staat er veel op de zakjes geschreven met een kleine belettering. Dit kost veel moeite om in de brij van letters en ifnromatie te vinden wat er werkelijk toe doet. Vaak is het enige dat nodig is de juiste dag en het juiste tijdstip waarop welke medicatie ingenomen moet worden. 

Lees hier meer over het initiatief. 

Een mooie pragmatische oplossing voor een probleem wat nog te vaak voor komt. Met de baxter rol is het al veel makkelijker voor de patient om zelf zijn medicatie te beheren. Maar met deze aanpassing wordt dit voor de patient nog beter. We zijn benieuwd naar de uitslag.