Medicatieveiligheid verbeterd door apothekersassistente op de SEH in het VieCuri

Sinds enkele weken heeft het Transfersteunpunt van de apotheek een vaste plek op de SEH van het VieCuri ziekenhuis. Het doel hiervan is het in kaart brengen van alle medicatie die de patiënt thuis gebruikt, de zogeheten medicatieverificatie. Dat gebeurde altijd al binnen 24 uur na opname, maar door patiënten al aan de voordeur te screenen wordt het proces efficiënter en veiliger.

Silly Dings, teamleider Transfersteunpunt  
“Voordat we op de SEH kwamen werd de medicatie in kaart gebracht door de opnemend arts op de SEH. Je kunt je voorstellen dat een patiënt die met spoed wordt opgenomen niet alle informatie meteen voorhanden heeft, dus de arts moest vaak puzzelen aan de hand van meegebrachte doosjes, oude medicatielijsten of mondelinge informatie. Daarom was de medicatielijst in Chipsoft vaak niet compleet of kloppend. Hoewel dit door het TSP binnen 24 uur alsnog gecontroleerd werd, is het streven natuurlijk dat patiënten vanaf de opname direct de juiste medicatie krijgen. Samen met de SEH-artsen en teamleiders zijn we gaan brainstormen over een verbetertraject.  Na een pilot in maart 2016 was iedereen enthousiast en zijn we in mei gestart met een vaste plek op de SEH op werkdagen van 11.00 tot 19.30 uur. We richten ons met name op patiënten die worden opgenomen, maar als het nodig is, brengen we ook de medicatie in kaart voor patiënten die weer naar huis gaan. Dit zijn vaak kwetsbare ouderen. Ook worden we ingeschakeld door de EHH/CCU. Een bijkomend  voordeel  nu we op de SEH zitten is dat er vaak familie met de patiënt meekomt die nog extra informatie heeft.”

Dennis Barten ( SEH-arts)
“Mijn ervaring: het scheelt de artsen veel tijd, medicatie wordt beter en grondiger uitgezocht (daardoor vermoedelijk minder medicatiefouten) en patiënten vinden het ook prettig.

Op de SEH is de afspraak dat de medisch coördinator aan de dienstdoende apothekersassistente doorgeeft welke patiënten worden opgenomen (vaak zie je dat al langer aankomen), zodat ze daarmee aan de slag kan gaan.”

Jenny van den Broek (ANIOS int)
“Ik ben bijzonder enthousiast over dit initiatief. Het scheelt een hoop tijd. Vaak was ik er zelf wel echt lang mee bezig als een patiënt een hele lijst aan medicatie had die ik 1 voor 1 moest gaan invoeren. 

De apothekersassistenten van het TSP zijn laagdrempelig te benaderen. Tot nu toe heb ik ervaring met zowel patiënten die naar huis gaan als patiënten die opgenomen worden. Als je iets wil voorschrijven aan patiënten die je naar huis stuurt en ze weten niet wat ze thuis aan medicatie gebruiken is het fijn dat we dat ook kunnen vragen. Het is immers van belang om te weten wat iemand nog meer gebruikt.”

Barry Peute ( PA cardiologie)
“Super initiatief en wellicht ook veel beter dan hoe het nu gaat (vaak klakkeloos overnemen uit een of andere oude brief). “

Geschreven door: Marielle Meevis 
Stafmedewerker trasmurale farmacie VieCuri
Voor vragen: mmeevis@viecuri.nl