Van bijsluiter naar kijksluiter

Bij een filmpje (horen en zien) onthoudt iemand 50% van de gegeven informatie. Als deze informatie alleen via geluid wordt overgedragen is dit maar 20%.

Kijksluiter, dit is een digitale videotheek met ruim 1200 animatievideo's, waarin de essenties van officiele bijsluiters wordt uitgelegd in begrijpelijke spreektaal. 

Het gesprek aan de bali bij uitgifte is heel belangrijk.  Maar wat als de informatie niet goed overkomt, bijvoorbeeld bij laaggeletterde, bij de patient die geen tijd heeft of de patient met een mantelzorg die niet aanwezig is. De kans dat de patient dan therapietrouw is veel minder en er is groter risico op medicatiefouten. 

Als de uitleg niet goed blijft hangen, zou de patientde bijsluiter kunnen raadplegen. Vaak zijn deze alleen moeilijk leesbaar. Mede doordat ze aan internationale wet-en regelgeving moeten voldoen. 

De kijksluiter is een hulpmiddel voor de patient en een manier om de geneesmiddelenvoorlichting van de apotheek te ondersteunen. De essentie van het filmpje is de officiele bijsluiters in begrijpelijke spreektaal. Inhoudelijk volledig gebaseerd op de bijsluiter, maar niet ter vervanging hiervan. 

De filmpjes gaan over:
- Waarvoor wordt het geneesmiddel gebruikt
- Wat doet het middel
- Wat de gebruiker verwachten
- Waarop moet men letten of wanneer moet men extra voorzichtig zijn

De filmpjes zijn er ook in andere talen. Met Kijksluiter is het streven om therapietrouw te verbeteren.

Kijk voor meer informatie op www.zorganimaties.nl/kijksluiter